
คณะอุตสาหกรรมเกษตร มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ ขอแสดงความยินดีกับคณาจารย์ที่ได้รับจัดสรรงบประมาณดำเนินงานภายใต้งานมูลฐาน (Fundamental Fund) ประจำปีงบประมาณ พ.ศ. 2569
คณะอุตสาหกรรมเกษตร มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ ขอแสดงความยินดีกับคณาจารย์ที่ได้รับจัดสรรงบประมาณดำเนินงานภายใต้งานมูลฐาน (Fundamental Fund) ประจำปีงบประมาณ พ.ศ. 2569
จากสำนักงานคณะกรรมการส่งเสริมวิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม (สกสว.)
ภายใต้แผนงานที่ 3 “การวิจัยและนวัตกรรมขั้นแนวหน้าเพื่อเกษตร อาหาร และสารสกัดมูลค่าสูง สู่อุตสาหกรรม BCG” เพื่อดำเนินโครงการวิจัย ดังนี้
ผศ.ดร.พิมลพรรณ แก้วประจุ หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง นวัตกรรมการเพิ่มมูลค่าวัสดุเหลือทิ้งจากลำไยพวงทอง บ้านแพ้ว สู่ส่วนประกอบเชิงหน้าที่ สารออกฤทธิ์ทางชีวภาพมูลค่าสูง และวัสดุชีวภาพตามแนวคิดขยะเหลือศูนย์
ผศ.ดร.ภัทรานิษฐ์ กลิ่นมาลัย หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง นวัตกรรมการผลิตสารสกัดมูลค่าสูงและผลิตภัณฑ์อาหารสุขภาพสู่การเป็นผลิตภัณฑ์อาหารแห่งอนาคตจากสาหร่ายผักกาดทะเล
รศ.ดร.ธรรณพ เหล่ากุลดิลก หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง การแก้ไขปัญหาปลาหมอคางดำอย่างยั่งยืนด้วยเทคโนโลยีและแนวคิดปลอดของเสีย (Zero Waste) ในการพัฒนาผลิตภัณฑ์มูลค่าสูง
ศ.ดร.พรชัย ราชตนะพันธุ์ หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง งานวิจัยขั้นแนวหน้าด้านวัสดุลิกโนเซลลูโลสจากชีวมวลทางการเกษตรสำหรับการประยุกต์ใช้นวัตกรรมขั้นสูงสู่เศรษฐกิจบีซีจี
ผศ.ดร.สุคันธา โอศิริพันธุ์ หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง นวัตกรรมอาหารสุขภาพแบบองค์รวมด้วยคุณภาพและความปลอดภัยแบบโซ่กล่อง พร้อมการพัฒนาโมเดลธุรกิจสู่ความยั่งยืนของอาหารพื้นถิ่น
รศ.ดร.กิตติศักดิ์ จันทนสกุลวงศ์ หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง บรรจุภัณฑ์อัจฉริยะที่ยั่งยืนด้วยพลาสมาเทคโนโลยี
รศ.ดร.นิรมล อุตมอ่าง หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง นวัตกรรมอาหารฟังก์ชันในอนาคต จากผลการเสริมฤทธิ์ของสารสกัดสมุนไพรไทยต่อศักยภาพในการป้องกันโรคไม่ติดต่อเรื้อรัง
ผศ.ดร.สุพัฒน์ พงษ์ไทย หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง การยกระดับการใช้ประโยชน์ไรน้ำพื้นบ้านสู่นวัตกรรมผลิตภัณฑ์อาหารแห่งอนาคตและสารสกัดมูลค่าสูงอย่างยั่งยืน
รศ.ดร.รัตนา ม่วงรัตน์ หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง การขยายขีดความสามารถของกระบวนการ “All In One” ของคาร์บอนไดออกไซด์วิกฤตยวดยิ่งเพื่อพัฒนาน้ำมันรำข้าวคุณภาพสูงและผลิตภัณฑ์อาหารฟังก์ชันจากกากรำข้าว
ผศ.ดร.วรรณพร คลังเพชร อุเอโนะ หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง การยกระดับคุณค่าทางโภชนาการและความปลอดภัยของผลิตภัณฑ์อาหารและส่วนผสมมูลค่าสูงจากถั่วแระญี่ปุ่นเกรดรองและวัสดุพลอยได้ โดยนวัตกรรมสีเขียว
รศ.ดร.สุธี วังเตือย หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง การสกัดไคโตซานจากเปลือกกั้งแก้ว โดยใช้เทคโนโลยีสมัยใหม่เพื่อผลิตชีววัสดุและสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพมูลค่าสูง
ผศ.ดร.รชนิภาส สุแก้ว สมัครธำรงไทย หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง การศึกษาคุณสมบัติทางชีวภาพของใบต้นเขมาเพื่อการป้องกันการอักเสบและการใช้ประโยชน์ในผลิตภัณฑ์เยลลี่ฟังก์ชัน
ขอแสดงความยินดีกับคณาจารย์ทุกท่าน ที่ได้รับจัดสรรงบประมาณเพื่อขับเคลื่อนการวิจัยและนวัตกรรมของคณะอุตสาหกรรมเกษตร มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ สู่การสร้างสรรค์องค์ความรู้ใหม่ เพื่อการพัฒนาเศรษฐกิจ BCG อย่างยั่งยืน
Congratulations to Faculty Members of the Faculty of Agro-Industry, Chiang Mai University on Receiving the Fundamental Fund for Fiscal Year 2026
The Faculty of Agro-Industry, Chiang Mai University extends its heartfelt congratulations to the faculty members who have been granted research funding under the **Fundamental Fund (Fiscal Year 2026)** from the **Office of the Science Promotion Commission, Research and Innovation (TSRI)** under **Program 3: Frontier Research and Innovation for Agriculture, Food, and High-Value Extracts toward the BCG Industry** to carry out the following research projects:
Asst. Prof. Dr. Pimonpan Kaewprachu, Project Leader
Innovation for value-added utilization of longan waste from Ban Phaeo towards functional ingredients, high-value bioactive compounds, and biobased materials based on the zero-waste concept.
Asst. Prof. Dr. Phatthranit Klinmalai, Project Leader
Innovation for the production of high-value extracts and healthy food products toward future foods from the seaweed Ulva (sea lettuce).
Assoc. Prof. Dr. Thunnpp Laokuldilok, Project Leader
Sustainable solutions for the blackfin snakehead (Channa melanosoma) problem through zero-waste technology and the development of high-value products.
Prof. Dr. Pornchai Rachtanapun, Project Leader
Frontier research on lignocellulosic materials derived from agricultural biomass for advanced innovative applications toward the BCG economy.
Asst. Prof. Dr. Sukhuntha Osiriphun, Project Leader
Holistic innovation for healthy foods with integrated quality and safety through value-chain management and sustainable business model development for local foods.
Assoc. Prof. Dr. Kittisak Jantanasakulwong, Project Leader
Sustainable smart packaging utilizing plasma technology.
Assoc. Prof. Dr. Niramon Utama-ang, Project Leader
Future functional food innovation based on synergistic effects of Thai herbal extracts for the prevention of non-communicable diseases (NCDs).
Asst. Prof. Dr. Suphat Phongthai, Project Leader
Enhancing the utilization of local fairy shrimp toward sustainable innovations in future food and high-value extract products.
Assoc. Prof. Dr. Rattana Muangrat, Project Leader
Enhancement of the “All-In-One” supercritical carbon dioxide process for the production of high-quality rice bran oil, rice bran wax oleogelator, and natural protein analogs from rice bran residue for functional and nutraceutical foods.
Asst. Prof. Dr. Wannaporn Klangpetch Ueno, Project Leader
Improving nutritional value and food safety of high-value food products and ingredients from second-grade edamame and by-products using green innovation.
Assoc. Prof. Dr. Sutee Wangtueai, Project Leader
Extraction of chitosan from mantis shrimp shells (Harpiosquilla raphidea) using modern technologies for novel biomaterials and high-value bioactive compounds.
Asst. Prof. Dr. Rajnibhas Sukeaw Samakradhamrongthai, Project Leader
Study of the biological properties of Khema (Ixora coccinea) leaves for anti-inflammatory applications and utilization in functional jelly products.
The Faculty of Agro-Industry, Chiang Mai University, congratulates all researchers for receiving the Fundamental Fund grant, which supports the advancement of research and innovation that drive knowledge creation and sustainable development toward the BCG economy.
#AgroCMU #CMU #คณะอุตสาหกรรมเกษตร #FundamentalFund2569 #สกสว #BCG #ResearchInnovation
#อกมช. #agrocmu #CMU
จากสำนักงานคณะกรรมการส่งเสริมวิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม (สกสว.)
ภายใต้แผนงานที่ 3 “การวิจัยและนวัตกรรมขั้นแนวหน้าเพื่อเกษตร อาหาร และสารสกัดมูลค่าสูง สู่อุตสาหกรรม BCG” เพื่อดำเนินโครงการวิจัย ดังนี้
ผศ.ดร.พิมลพรรณ แก้วประจุ หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง นวัตกรรมการเพิ่มมูลค่าวัสดุเหลือทิ้งจากลำไยพวงทอง บ้านแพ้ว สู่ส่วนประกอบเชิงหน้าที่ สารออกฤทธิ์ทางชีวภาพมูลค่าสูง และวัสดุชีวภาพตามแนวคิดขยะเหลือศูนย์
ผศ.ดร.ภัทรานิษฐ์ กลิ่นมาลัย หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง นวัตกรรมการผลิตสารสกัดมูลค่าสูงและผลิตภัณฑ์อาหารสุขภาพสู่การเป็นผลิตภัณฑ์อาหารแห่งอนาคตจากสาหร่ายผักกาดทะเล
รศ.ดร.ธรรณพ เหล่ากุลดิลก หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง การแก้ไขปัญหาปลาหมอคางดำอย่างยั่งยืนด้วยเทคโนโลยีและแนวคิดปลอดของเสีย (Zero Waste) ในการพัฒนาผลิตภัณฑ์มูลค่าสูง
ศ.ดร.พรชัย ราชตนะพันธุ์ หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง งานวิจัยขั้นแนวหน้าด้านวัสดุลิกโนเซลลูโลสจากชีวมวลทางการเกษตรสำหรับการประยุกต์ใช้นวัตกรรมขั้นสูงสู่เศรษฐกิจบีซีจี
ผศ.ดร.สุคันธา โอศิริพันธุ์ หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง นวัตกรรมอาหารสุขภาพแบบองค์รวมด้วยคุณภาพและความปลอดภัยแบบโซ่กล่อง พร้อมการพัฒนาโมเดลธุรกิจสู่ความยั่งยืนของอาหารพื้นถิ่น
รศ.ดร.กิตติศักดิ์ จันทนสกุลวงศ์ หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง บรรจุภัณฑ์อัจฉริยะที่ยั่งยืนด้วยพลาสมาเทคโนโลยี
รศ.ดร.นิรมล อุตมอ่าง หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง นวัตกรรมอาหารฟังก์ชันในอนาคต จากผลการเสริมฤทธิ์ของสารสกัดสมุนไพรไทยต่อศักยภาพในการป้องกันโรคไม่ติดต่อเรื้อรัง
ผศ.ดร.สุพัฒน์ พงษ์ไทย หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง การยกระดับการใช้ประโยชน์ไรน้ำพื้นบ้านสู่นวัตกรรมผลิตภัณฑ์อาหารแห่งอนาคตและสารสกัดมูลค่าสูงอย่างยั่งยืน
รศ.ดร.รัตนา ม่วงรัตน์ หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง การขยายขีดความสามารถของกระบวนการ “All In One” ของคาร์บอนไดออกไซด์วิกฤตยวดยิ่งเพื่อพัฒนาน้ำมันรำข้าวคุณภาพสูงและผลิตภัณฑ์อาหารฟังก์ชันจากกากรำข้าว
ผศ.ดร.วรรณพร คลังเพชร อุเอโนะ หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง การยกระดับคุณค่าทางโภชนาการและความปลอดภัยของผลิตภัณฑ์อาหารและส่วนผสมมูลค่าสูงจากถั่วแระญี่ปุ่นเกรดรองและวัสดุพลอยได้ โดยนวัตกรรมสีเขียว
รศ.ดร.สุธี วังเตือย หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง การสกัดไคโตซานจากเปลือกกั้งแก้ว โดยใช้เทคโนโลยีสมัยใหม่เพื่อผลิตชีววัสดุและสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพมูลค่าสูง
ผศ.ดร.รชนิภาส สุแก้ว สมัครธำรงไทย หัวหน้าชุดโครงการ
เรื่อง การศึกษาคุณสมบัติทางชีวภาพของใบต้นเขมาเพื่อการป้องกันการอักเสบและการใช้ประโยชน์ในผลิตภัณฑ์เยลลี่ฟังก์ชัน
ขอแสดงความยินดีกับคณาจารย์ทุกท่าน ที่ได้รับจัดสรรงบประมาณเพื่อขับเคลื่อนการวิจัยและนวัตกรรมของคณะอุตสาหกรรมเกษตร มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ สู่การสร้างสรรค์องค์ความรู้ใหม่ เพื่อการพัฒนาเศรษฐกิจ BCG อย่างยั่งยืน
Congratulations to Faculty Members of the Faculty of Agro-Industry, Chiang Mai University on Receiving the Fundamental Fund for Fiscal Year 2026
The Faculty of Agro-Industry, Chiang Mai University extends its heartfelt congratulations to the faculty members who have been granted research funding under the **Fundamental Fund (Fiscal Year 2026)** from the **Office of the Science Promotion Commission, Research and Innovation (TSRI)** under **Program 3: Frontier Research and Innovation for Agriculture, Food, and High-Value Extracts toward the BCG Industry** to carry out the following research projects:
Asst. Prof. Dr. Pimonpan Kaewprachu, Project Leader
Innovation for value-added utilization of longan waste from Ban Phaeo towards functional ingredients, high-value bioactive compounds, and biobased materials based on the zero-waste concept.
Asst. Prof. Dr. Phatthranit Klinmalai, Project Leader
Innovation for the production of high-value extracts and healthy food products toward future foods from the seaweed Ulva (sea lettuce).
Assoc. Prof. Dr. Thunnpp Laokuldilok, Project Leader
Sustainable solutions for the blackfin snakehead (Channa melanosoma) problem through zero-waste technology and the development of high-value products.
Prof. Dr. Pornchai Rachtanapun, Project Leader
Frontier research on lignocellulosic materials derived from agricultural biomass for advanced innovative applications toward the BCG economy.
Asst. Prof. Dr. Sukhuntha Osiriphun, Project Leader
Holistic innovation for healthy foods with integrated quality and safety through value-chain management and sustainable business model development for local foods.
Assoc. Prof. Dr. Kittisak Jantanasakulwong, Project Leader
Sustainable smart packaging utilizing plasma technology.
Assoc. Prof. Dr. Niramon Utama-ang, Project Leader
Future functional food innovation based on synergistic effects of Thai herbal extracts for the prevention of non-communicable diseases (NCDs).
Asst. Prof. Dr. Suphat Phongthai, Project Leader
Enhancing the utilization of local fairy shrimp toward sustainable innovations in future food and high-value extract products.
Assoc. Prof. Dr. Rattana Muangrat, Project Leader
Enhancement of the “All-In-One” supercritical carbon dioxide process for the production of high-quality rice bran oil, rice bran wax oleogelator, and natural protein analogs from rice bran residue for functional and nutraceutical foods.
Asst. Prof. Dr. Wannaporn Klangpetch Ueno, Project Leader
Improving nutritional value and food safety of high-value food products and ingredients from second-grade edamame and by-products using green innovation.
Assoc. Prof. Dr. Sutee Wangtueai, Project Leader
Extraction of chitosan from mantis shrimp shells (Harpiosquilla raphidea) using modern technologies for novel biomaterials and high-value bioactive compounds.
Asst. Prof. Dr. Rajnibhas Sukeaw Samakradhamrongthai, Project Leader
Study of the biological properties of Khema (Ixora coccinea) leaves for anti-inflammatory applications and utilization in functional jelly products.
The Faculty of Agro-Industry, Chiang Mai University, congratulates all researchers for receiving the Fundamental Fund grant, which supports the advancement of research and innovation that drive knowledge creation and sustainable development toward the BCG economy.
#AgroCMU #CMU #คณะอุตสาหกรรมเกษตร #FundamentalFund2569 #สกสว #BCG #ResearchInnovation
#อกมช. #agrocmu #CMU