post-image

น้ำมันงาขี้ม่อน สุดยอดน้ำมันพืชเพื่อสุขภาพ สกัดด้วยเทคโนโลยีสะอาด

รู้หรือไม่ว่า... น้ำมันจากเมล็ดงาขี้ม่อน (Perilla seeds) มีโอเมก้า-3 สูงที่สุดในบรรดาน้ำมันพืช
งานวิจัยนี้ ได้ศึกษากระบวนการการสกัดน้ำมันจากเมล็ดงาขี้ม่อนโดยใช้คาร์บอนไดออกไซด์ที่สภาวะเหนือจุดวิกฤต (Supercritical CO₂) ซึ่งให้ผลผลิตของน้ำมันสูงถึง 37% อีกทั้งยังช่วยรักษาคุณค่าทางโภชนาการจากเมล็ดงาขี้ม่อนไว้ได้อย่างดีเยี่ยม

จุดเด่นของน้ำมันที่ได้:

  • อุดมด้วยกรดไขมันโอเมก้า-3 (มากกว่า 56% เมื่อเทียบกับน้ำมันพืชชนิดอื่นๆ)
  • มีสารต้านออกซิเดชันสูง เช่น โทโคฟีรอล (Tocopherol) และสารประกอบกลุ่มฟีนอลิก (Phenolic Compounds)
  • ช่วยลดความเสี่ยงโรคหัวใจ เบาหวาน และไขมันพอกตับ
  •  ไม่มีสารตกค้างจากตัวทำละลาย ปลอดภัยต่อผู้บริโภคและสิ่งแวดล้อม
 

เทคโนโลยีนี้ไม่เพียงช่วยให้ได้น้ำมันคุณภาพสูง แต่ยังตอบโจทย์อุตสาหกรรมอาหารเสริมและผลิตภัณฑ์สุขภาพที่ต้องการความบริสุทธิ์และปลอดภัย

--

Did you know? Perilla seeds oil contain the highest amount of omega-3 fatty acids among all plant-based oils.
This research investigates the oil extraction process from perilla seeds using supercritical carbon dioxide (Supercritical CO₂). The method yielded an oil extraction rate as high as 37%, while also effectively preserving the nutritional value of the perilla seeds.

Highlights of the extracted oil:

  • Rich in omega-3 fatty acids (over 56%, significantly higher than other vegetable oils)
  • It contains high levels of antioxidants, such as tocopherols and phenolic compounds.
  • May help reduce the risk of heart disease, diabetes, and fatty liver
  • Free from solvent residues, making it safe for consumers and environmentally friendly

This technology not only delivers high-quality oil but also meets the demands of the health supplement and wellness industries that prioritize purity and safety.

Topic: Optimization of perilla seed oil extraction using supercritical CO2

Authors: Pothinam, S.| Siriwoharn, T.| Jirarattanarangsri, W.

Abstract: 
This work studied the extraction of perilla oil from perilla seeds using supercritical carbon dioxide, which is valued for its high omega-3 content. Response surface methodology was used to investigate the optimum conditions of perilla oil extraction at pressures of 200, 225, and 250 bar and temperatures of 40°C, 50°C, and 60°C. The fatty acid composition was also investigated. The optimal condition was obtained at 60°C under a pressure of 218 bar. Under this extraction condition, the predicted measures of oil yield (%), acid value, peroxide value, iodine value, saponification value, total phenolic content, DPPH (IC50), ABTS (IC50), and tocopherol were: 37.00%, 1.22 mg KOH/g, 0.94 mEq O2/kg, 205.00 g I2/100 g, 196.90 mg KOH/g, 12.14 mg GAE/100 g, 10.93 mg/mL, 154.86 mg/mL, and 604.58 mg/kg, respectively. In addition, gas chromatography analysis indicated that perilla seed oil was primarily composed of linolenic acid (56.94–58.02%), with a total polyunsaturated fatty acid content of 75.49–76.47%, while saturated fatty acids and monounsaturated fatty acids constituted 10.53–11.11% and 13.00–13.52% of the total fatty acids, respectively. © 2025 Codon Publications.

Keywords:
linolenic acid; Perilla frutescens; tocopherol

View at publisher: https://qascf.com/index.php/qas/article/view/1509



#เทคโนโลยีชีวภาพ #เทคโนโลยีการบรรจุ #เทคโนโลยีผลิตภัณฑ์ทางทะเล #เทคโนโลยีการพัฒนาผลิตภัณฑ์ #วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีการอาหาร #วิศวกรรมกระบวนการอาหาร #นวัตกรรมอุตสาหกรรมเกษตรและการเป็นผู้ประกอบการ #อุตสาหกรรมเกษตร #มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ #agrocmu #CMU