post-image

Assistant Dean of the Faculty of Agro-Industry Delivers Keynote Address at SAFE Network 2025 International Seminar

เมื่อวันที่ 26-28 มิถุนายน 2568 ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.ปวาลี ชมภูรัตน์ ธฤติธนเกียรติ์ ผู้ช่วยคณบดีคณะอุตสาหกรรมเกษตร มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ ได้รับเกียรติให้เป็น วิทยากรบรรยายพิเศษ (Keynote Speaker) ในงาน สัมมนานานาชาติ SAFE Network 2025: Sustainable Agriculture, Food and Energy ณ National Economics University ประเทศเวียดนาม
ในการบรรยาย ได้นำเสนอการบรรยายในหัวข้อ “นวัตกรรมผลิตภัณฑ์อาหารจากพืชที่ปราศจากกลูเตนและมีโปรตีนสูง: เสริมคุณค่าทางโภชนาการและความยั่งยืน” (Innovations in Gluten-free and High-Protein Plant-Based Food Products: Enhancing Nutrition and Sustainability)
โดยได้นำเสนอแนวทางวิจัยและพัฒนาอาหารเพื่อสุขภาพที่ตอบสนองต่อความต้องการของผู้บริโภคยุคใหม่ ควบคู่ไปกับเป้าหมายการพัฒนาที่ยั่งยืนของโลก อีกทั้งนำเสนอเน้นงานวิจัยที่จัดทำขึ้นเพื่อสนับสนุนภาคเอกชน และสามารถนำไปใช้ประโยชน์ได้จริงในเชิงพาณิชย์ เนื้อหาในการบรรยายครอบคลุมทั้งกระบวนการพัฒนาสูตรอาหารจากพืชที่มีโปรตีนสูง ปราศจากกลูเตน ประโยชน์ทางโภชนาการ การยอมรับของผู้บริโภค ตลอดจนโอกาสทางการตลาดในระดับภูมิภาคและระดับโลก
การสัมมนาดังกล่าวเป็นเวทีระดับภูมิภาคสำหรับการแลกเปลี่ยนความรู้และสร้างความร่วมมือทางวิชาการระหว่างประเทศ โดยสะท้อนถึงบทบาทของมหาวิทยาลัยเชียงใหม่ในฐานะผู้นำด้านนวัตกรรมเพื่อความยั่งยืนในภาคอุตสาหกรรมเกษตรและอาหาร
การสัมมนาในครั้งนี้มีผู้แทนจากภาคการศึกษา ภาครัฐ และภาคเอกชนจากประเทศต่าง ๆ ในอาเซียนเข้าร่วม เพื่อส่งเสริมการแลกเปลี่ยนองค์ความรู้และสร้างความร่วมมือระดับนานาชาติ โดยการเข้าร่วมของผู้บริหารคณะอุตสาหกรรมเกษตรในครั้งนี้ สะท้อนถึงบทบาทของมหาวิทยาลัยเชียงใหม่ในการขับเคลื่อนเป้าหมายการพัฒนาที่ยั่งยืนในระดับภูมิภาคและเวทีโลกอย่างต่อเนื่อง

Assistant Dean of the Faculty of Agro-Industry Delivers Keynote Address at SAFE Network 2025 International Seminar 

During June 26–28, 2025, Assistant Professor Dr. Pavalee Chomphurat Tridtitanakiat, Assistant Dean of the Faculty of Agro-Industry, Chiang Mai University, was invited as a Keynote Speaker at the SAFE Network 2025 International Seminar on Sustainable Agriculture, Food and Energy, held in National Economics University, Vietnam.
In her keynote address, Dr. Pavalee delivered a keynote presentation on
“Innovations in Gluten-free and High-Protein Plant-Based Food Products: Enhancing Nutrition and Sustainability.”, which highlighted research and development strategies in the creation of health-oriented food products that respond to modern consumer needs while aligning with global sustainability goals. The talk focused particularly on applied research designed to support private-sector innovation and its translation into commercially viable outcomes.
The content addressed the formulation and development of high-protein, gluten-free plant-based food products, their nutritional advantages, consumer acceptance, and the market potential at both regional and global levels.
This international seminar served as a vital regional platform for knowledge exchange and academic collaboration among representatives from academia, government agencies, and the private sector across ASEAN. Dr. Pavalee’s participation reflected Chiang Mai University’s proactive role in advancing innovation and sustainability in the agro-industrial and food sectors—reinforcing its commitment to achieving sustainable development goals (SDGs) on both regional and global stages.



#agrocmu #CMU