post-image

นักศึกษาปริญญาเอก คว้ารางวัลเวทีนานาชาติด้านนวัตกรรม ณ ประเทศญี่ปุ่น “Japan Design Idea & Invention Expo 2025” (Ph.D. Student Wins International Innovation Award at “Japan Design Idea & Invention Expo 2025” in Japan)

 เมื่อวันที่ 5–6 กรกฎาคม พ.ศ. 2568 ณ กรุงโตเกียว ประเทศญี่ปุ่น นายภัทรพงษ์ พลเสน นักศึกษาระดับปริญญาเอก สาขานวัตกรรมอาหารและอุตสาหกรรมชีวภาพ ภายใต้การดูแลของ ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร. อุทุมพร สุระยศ อาจารย์ที่ปรึกษา ได้รับรางวัลจากเวที Japan Design Idea & Invention Expo 2025 ซึ่งจัดโดย World Invention Intellectual Property Associations (WIIPA) ร่วมกับสมาคมสิ่งประดิษฐ์ประเทศญี่ปุ่น

ผลงานนวัตกรรมที่นำเสนอ ได้รับการยกย่องจากคณะกรรมการผู้ทรงคุณวุฒิในด้าน ความคิดสร้างสรรค์และศักยภาพในการพัฒนาด้านนวัตกรรมระดับนานาชาติ พร้อมได้รับประกาศนียบัตรรับรองจากเวทีระดับโลก

ในโอกาสเดียวกันนี้ นายภัทรพงษ์ พลเสน ยังได้รับการเชิดชูเกียรติจาก สำนักงานการวิจัยแห่งชาติ (วช.) กระทรวงการอุดมศึกษา วิทยาศาสตร์ วิจัยและนวัตกรรม (อว.) ในพิธีมอบเกียรติบัตรแก่ผู้แทนประเทศไทยที่ได้รับรางวัลจากเวทีการประกวดระดับนานาชาติ

ความสำเร็จครั้งนี้ถือเป็นอีกหนึ่งบทพิสูจน์ถึง ศักยภาพของนักศึกษาระดับบัณฑิตศึกษา ในการพัฒนางานวิจัยและนวัตกรรมให้ก้าวไกลในระดับสากล อีกทั้งยังสะท้อนถึงความมุ่งมั่นในการนำองค์ความรู้ทางวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีไปประยุกต์ใช้เพื่อการพัฒนาเศรษฐกิจ สังคม และอุตสาหกรรมของประเทศอย่างยั่งยืน

 

On July 5–6, 2025, in Tokyo, Japan, Mr. Putarapong Polasane, a doctoral student in the Ph.D. Program in Food Innovation and Bioindustry, under the supervision of Asst. Prof. Dr. Utoomporn Surayot, was honored with an award at the Japan Design Idea & Invention Expo 2025, organized by the World Invention Intellectual Property Associations (WIIPA) in collaboration with the Japan Association of Inventors.

The awarded innovation was recognized for its creativity and high potential in international-level innovation development, earning an official certificate from a panel of distinguished experts.

In addition, Mr. Phattarapong was formally recognized by the National Research Council of Thailand (NRCT), Ministry of Higher Education, Science, Research and Innovation (MHESI), during a ceremony honoring Thai representatives who received awards from international invention competitions.

This achievement reflects the exceptional capabilities of graduate students in advancing impactful research and innovation on the global stage. It also underscores the university’s commitment to transforming scientific knowledge into sustainable societal and industrial development.

 



#agrocmu #CMU