
คณะอุตสาหกรรมเกษตร (สมุทรสาคร) มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ ร่วมลงพื้นที่ศึกษาดูงาน ณ บริษัท ฐิตินันท์ ฟู้ด จำกัด
คณะอุตสาหกรรมเกษตร (สมุทรสาคร) มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ ร่วมลงพื้นที่ศึกษาดูงาน ณ บริษัท ฐิตินันท์ ฟู้ด จำกัดเมื่อวันพุธที่ 30 กรกฎาคม 2568 เวลา 09.00 น. ทีมงานจากคณะอุตสาหกรรมเกษตร (สมุทรสาคร) มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ ได้ลงพื้นที่ศึกษาดูงาน ณ บริษัท ฐิตินันท์ ฟู้ด จำกัด ตำบลบางโท อำเภอเมืองสมุทรสาคร จังหวัดสมุทรสาคร ซึ่งดำเนินธุรกิจผลิตและจำหน่ายผลไม้อบแห้งการลงพื้นที่ครั้งนี้มีเป้าหมายเพื่อสนับสนุนการพัฒนาระบบคุณภาพของบริษัทฯ ในการขอรับรองมาตรฐาน BRC (British Retail Consortium) เพื่อยกระดับผลิตภัณฑ์และขยายตลาดส่งออก โดยมีทีมที่ปรึกษาผู้เชี่ยวชาญร่วมให้คำแนะนำ ได้แก่
คุณสุมาลินี ตันตะวิริยะ จากสมาคมวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีทางอาหารแห่งประเทศไทย (FoSTAT)
คุณพิธานัฐพ์ ยองใจ ผู้ร่วมสำรวจและวิเคราะห์หน้างาน
ผลการสำรวจพบว่าอาคารโรงงานแห่งที่ 2 มีความพร้อมในการพัฒนาเข้าสู่ระบบ BRC ขณะที่โรงงานเดิมยังมีข้อจำกัดด้านโครงสร้างและสิ่งแวดล้อม ทีมงานจึงได้จัดทำข้อเสนอเพื่อขอรับการสนับสนุนจากโครงการ ITAP (Innovation and Technology Assistance Program) ของ สวทช. พร้อมแผนพัฒนาระบบคุณภาพอย่างเป็นขั้นตอน
บริษัท ฐิตินันท์ ฟู้ด จำกัด ยังคงมุ่งมั่นพัฒนาคุณภาพอย่างต่อเนื่อง เพื่อสร้างความเชื่อมั่นแก่ผู้บริโภคและคู่ค้าทั้งในประเทศและต่างประเทศ
Faculty of Agro-Industry (Samut Sakhon), Chiang Mai University Visits Thitinan Food Co., Ltd. to Support BRC Certification PreparationOn Wednesday, July 30, 2025, at 9:00 AM, a team from the Faculty of Agro-Industry (Samut Sakhon), Chiang Mai University visited Thitinan Food Co., Ltd., located in Bang Tho Subdistrict, Mueang Samut Sakhon District, Samut Sakhon Province, to conduct a site study and provide support for quality system developmentThitinan Food Co., Ltd. specializes in the production and distribution of dried fruits and is currently preparing to apply for BRC (British Retail Consortium) certification to enhance product quality and expand its export market.
The advisory team included:
Ms. Sumalee Tantaviriyakul, Food Safety Consultant from the Food Science and Technology Association of Thailand (FoSTAT)
Mr. Pitanat Yongjai, Field Survey and Analysis Specialist
The site visit revealed that the company’s second factory building is suitable for BRC system development, while the original factory building has structural limitations such as cracks, drainage issues, and environmental conditions that do not yet meet the required standards.
The team compiled a list of improvement areas along with actionable recommendations and prepared:
A project proposal to seek funding support from ITAP (Innovation and Technology Assistance Program) under the National Science and Technology Development Agency (NSTDA)
A step-by-step quality system development plan to achieve BRC certification
Thitinan Food Co., Ltd. remains committed to continuous quality improvement to build trust among consumers and partners both domestically and internationally.
#agrocmu #CMU