post-image

โปรตีนไฮโดรไลเสทเชิงชีวภาพจากทะเล: ก้าวใหม่ของอาหารเพื่อสุขภาพและเวชสำอาง

อุตสาหกรรมอาหารทะเลนับเป็นหนึ่งในกลไกหลักที่ขับเคลื่อนเศรษฐกิจโลก โดยเฉพาะในภูมิภาคเอเชียตะวันออกเฉียงใต้ที่อุดมไปด้วยทรัพยากรทางทะเล และเป็นแหล่งผลิตผลิตภัณฑ์จากทะเลที่สำคัญของโลก ซึ่งประเทศไทยเอง ก็มีบทบาทโดดเด่นในฐานะผู้ผลิตและส่งออกอาหารทะเลแปรรูป เช่น ปลา กุ้ง หมึก หอย และผลิตภัณฑ์จากทะเลอื่น ๆ ด้วยมูลค่าการส่งออกที่สูงติดอันดับต้นๆ ของโลก

Read more: https://www.foodfocusthailand.com/eBook/236/mobile/index.html#p=23

ผู้เขียน
เมฆามาศ อุปทะ
Maytamart Upata
Office of Research Administration
Chiang Mai University
maytamart.upata@cmu.ac.th

รศ.ดร. สุธี วังเดือย
Assoc. Prof. Sutee Wangtueai, Ph.D.
Associate Dean
Faculty of Agro-Industry Chiang Mai University
sutee.w@cmu.ac.th

Marine Bioactive Protein Hydrolysates: A New Frontier in Functional Foods and Cosmeceuticals

The seafood industry is one of the key drivers of the global economy, particularly in Southeast Asia — a region rich in marine resources and recognized as a major producer of seafood products worldwide. Thailand, in particular, plays a prominent role as a leading producer and exporter of processed seafood, including fish, shrimp, squid, shellfish, and other marine-derived products, maintaining one of the highest export values globally.

Author
Maytamart Upata
Office of Research Administration
Chiang Mai University
maytamart.upata@cmu.ac.th

Assoc. Prof. Sutee Wangtueai, Ph.D.
Associate Dean
Faculty of Agro-Industry
Chiang Mai University
sutee.w@cmu.ac.th



#อกมช. #agrocmu #CMU